Enterol®
ENTEROL® – Mai bine împreună cu antibioticul!
Ce este Enterol 250 mg și pentru ce se utilizează
Enterol 250 mg este indicat:
- pentru tratamentul diareei infecţioase acute la adulţi şi copii;
- pentru prevenirea şi tratamentul colitei şi diareei determinate de consumul de antibiotice;
- în asociere cu vancomicină/metronidazol, pentru prevenirea recurenţei bolilor produse de Clostridium difficile;
- pentru prevenirea diareei determinate de nutriţia enterală;
- pentru tratamentul sindromului colonului iritabil.
Dacă după 2 zile nu vă simțiți mai bine sau vă simțiți mai rău, trebuie să vă adresați unui medic.
Ce conține Enterol 250 mg:
- O capsulă conţine Saccharomyces boulardi CNCM I-745® liofilizat 282,5 mg (conţine celule liofilizate de Saccharomyces boulardi CNCM I-745® 250 mg).
- Excipienti: liofilizatul: lactoză monohidrat, stearat de magneziu; capsula: gelatină, dioxid de titan (E171).
Cum să luați Enterol 250 mg:
Luați întotdeauna acest medicament exact așa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur. Doza recomandată este de 1-2 capsule ENTEROL® 250mg, de 1-2 ori pe zi. Capsulele se pot înghiţi cu apă sau se pot deschide turnând conţinutul în puţină băutură răcoritoare îndulcită (zahărul trebuie fiert) sau alimente sau, după caz, în biberon.
Utilizarea la copii
La copiii sub 6 ani, nu este recomandată înghiţirea capsulelor (risc de aspiraţie), ci deschiderea și turnarea conţinutului în băutură sau alimente.
Dacă luați mai mult Enterol 250 mg decât trebuie
Nu au fost raportate cazuri de supradozaj.
Dacă uitați să luați Enterol 250 mg
Nu luați o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetați să luați Enterol 250 mg
Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Conținutul ambalajului și alte informații
Cum arată Enterol 250 mg și conținutul ambalajului
Enterol 250 se prezintă sub formă de capsule de culoare albă.
Medicamentul este disponibil în cutie cu un flacon a 10 capsule sau în cutie cu blistere preformate conținând 10 sau 12 capsule. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Ce conține Enterol 250 mg
Nu luați Enterol 250 mg:
- dacă sunteți alergic la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct.6);
- dacă aveți cateter venos central;
- pacienți imunocompromişi sau spitalizați (din cauza bolilor grave sau a sistemului imunitar modificat sau slăbit).
Atenționări și precauții
Înainte să luați Enterol 250 mg, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Tratamentul cu Saccharomyces boulardii CNCM I-745 nu înlocuieşte rehidratarea, când aceasta este necesară. Doza de rehidratare şi calea de administrare (orală-IV) trebuie adaptate la severitatea diareei, la vârsta şi starea de sănătate a pacientului.
Pacientul trebuie să ţină cont de necesitatea consumului abundent de lichide sărate sau îndulcite (zahărul trebuie fiert), pentru a compensa pierderile datorate diareei (la adult, aportul lichidian mediu este de 2 l pe zi). De asemenea, în timpul diareei regimul alimentar trebuie să excludă anumite alimente, în special, crudităţi, fructe şi legume, alimente picante, precum şi alimente şi băuturi reci şi să conţină mai ales friptură la grătar şi orez.
Dacă, după 2 zile de tratament, diareea persistă, conduita terapeutică trebuie reevaluată și trebuie avută în vedere rehidratarea pe cale intravenoasă.
Enterol 250 mg împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Datorită naturii sale fungice, Enterol 250 mg nu trebuie administrat simultan cu medicamente antifungice orale sau sistemice. Enterol 250 mg împreună cu alimente, băuturi și alcool Enterol 250 mg conţine celule vii. Acest medicament nu trebuie deci combinat cu băuturi sau alimente foarte fierbinţi (peste 50oC) sau foarte reci sau cu alcool etilic.
Fertilitatea, sarcina și alăptarea
Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
În studiile efectuate la animale nu s-a evidenţiat potenţial teratogen. Până în prezent, în clinică nu au fost raportate efecte fetotoxice sau malformative. Datorită datelor insuficiente se recomandă evitarea utilizării acestui medicament în timpul sarcinii şi alăptării.
Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor
Enterol 250 mg nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Enterol 250 mg conține lactoză.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Reacții adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Saccharomyces boulardii CNCM I-745 este un organism viu asociat cu risc de infecţie fungică sistemică: cazuri rare de fungemie au fost raportate la pacienţii cu stare gravă, spitalizaţi, cel mai adesea pentru boli gastro-intestinale, cu cateter venos central.
Reacții adverse foarte rare:
– Pătrunderea drojdiei în sânge (fungemie).
Reacții adverse cu frecvență necunoscută:
– Constipație
Raportarea reacțiilor adverse suspectate
Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect.De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct prin
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui medicament.
Acest medicament conţine Saccharomyces boulardii CNCM I-745 liofilizat şi se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresați-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate și/sau neutilizate se consideră deșeuri periculoase.